Maak kennis met de motor

Als je net begint met rijden is het, nadat je natuurlijk de hipste motorjas heb gekocht, handig om eerst kennis te maken de motor. Waar zit de koppeling? En waar de rem? Niet iedereen weet al gelijk waar alles zit. Daarom vertel ik jullie nu wat dingen die je echt moet weten!

Het stuur

Het is verplicht om zowel links als rechts spiegels op je motor te hebben. Zo heb je altijd genoeg zicht. De dode hoek van je spiegels kan je bekijken door je hoofd te draaien. Verder zit er aan de rechtstuurhelft het startknopje. Dit is onder je gashendel. Je geeft gas door de gashendel naar je toe te draaien. Wil je minder gas geven? Laat dan het gaspedaal wat meer los. Om constant te rijden moet je de gashandel op één stand houden.

De voorrem zit ook rechts. Dit is een aparte hendel.  Op de meeste motoren kan je rem zelf instellen als je bijvoorbeeld kleine handen hebt. Aan de linkerkant van je stuur bedien je de koppeling. Intrekken van de hendel houdt in dat je ontkoppelt; door de hendel weer los te laten laat je de koppeling opkomen.

Het dashboard

Het verschilt per motor wat er op het dashboard te zien is, maar op elke motor moet je kunnen zien hoe hard je rijdt. Dit heet ook wel de snelheidsmeter. Vrijwel elke motor heeft ook een aantal waarschuwingslampjes op het dasboard. Deze geven aan als er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld als de olie te heet is, je benzine bijna op is, de accuspanning te laag is of de oliedruk te laag is. Ook kan je zien of je je grootlicht aan hebt of dat je knipperlichten aan staan.

Infomatiedisplay

Op dit dashboard moet je kunnen zien wat de kilometerstand is. Vaak wordt ook aangeven in welke versnelling je zit en wat de olietemperatuur is. Sommige displays hebben zoveel informatie te bieden dat er als het ware verschillende schermen zijn. Er zit dan een knop bij waarmee je tussen de schermen schakelt.