Gehoorbescherming in de industrie – een belangrijke klus

Gehoorbescherming in de industrie is verplicht. Werk je in de industriële sector, dan dient er altijd gehoorbescherming beschikbaar te zijn bij activiteiten met een omgevingsgeluid van meer dan 80 decibel. Geluid boven dit aantal decibel kan namelijk schadelijk zijn voor je oren, vooral na lange blootstelling. Onder gehoorschade kan vallen: het horen van een constante pieptoon in de oren, het wegvallen van gehoor aan één of beide kanten of het vervorm horen van geluiden.

Gehoorbescherming in de industrie
Om dergelijke bedrijfsongevallen te voorkomen, is de verplichting tot het ter beschikking stellen of dragen van gehoorbescherming opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet (ARBO). Werkgevers dienen er alles aan te doen om eventuele gehoorbeschadiging te beperken. De nodige maatregelen gaan natuurlijk verder dan alleen gehoorbescherming. Zo dienen de machines ook waar nodig aangepast te worden en wordt er rekening gehouden met de werktijden van een werknemer in een situatie met harde geluiden. Alle gehoorbescherming dient overeen te komen met de regels uit de ARBO.

Geluisterd naar de ARBO
Gehoorbeschermingsspeciaalzaken bieden gehoorbescherming aan voor de industriesector in de vorm van op maat gemaakte oordoppen. Uiteraard zijn deze in overeenstemming met de wensen van de ARBO. Worden er andere oordoppen gebruikt, zal de werkgever hiervoor beboet worden. De gezondheid van de werknemer zal altijd voorop staan. De oordoppen worden aangepast aan het oor, waardoor je als werknemer geen last krijgt van irritaties aan de oren na het langdurig dragen. Dit is belangrijk omdat oordoppen in werkverband wel 8 uur op een dag moeten meegaan.